R o t a r y   I n t e r n a t i o n a l
    rss kontakt home
 

 


 

Vesti

 
  Dokumentarni film o Arčibaldu Rajsu
20.02.2011.
   
   

U subotu, 19. februara, u Kruševačkom pozorištu prikazan je  dokumentarni film "Zavetna želja - čujte, Srbi". Film govori o švajcarskom kriminologu Arčibaldu Rajsu, velikom prijatelju Srbije i Srpskog naroda.

Film je snimljen u produkciji Rotary kluba Zaječar, a autor filma je Živojin Zdravković po profesiji televizijski snimatelj i autora brojnih reportaža. Zdravković je na filmu radio dve godine, a sekvence su snimane u Beogradu, Nišu, Šapcu, Mačvanskom Prnjavoru, Ceru, Novom Sadu.

Na promociji filma u Kruševcu prikupljali su se dobrovoljni prilozi i prodavan je  CD sa filmom, sav prihod je namenjen izgradnji obdaništa u Zaječaru.

Promociju filma za kruševačku publiku  je organizovao Rotary klub Kruševac. 

O filmu

Arčibald Rajs Rajs je došao u Beograd 1914. godine na poziv srpske vlade da istraži zločine Austrougarske, Nemaca i Bugara nad srpskim civilnim stanovništvom i u našoj zemlji ostao do kraja života.

Toliko je zavoleo Srbe da je tražio da bude sahranjen na Topčiderskom groblju po pravoslavnim običajima, iako je bio protestant, a njegova zavetna želja bila je da njegovo srce izvade kad umre, stave ga u običan bokal i iznesu na vrh Kajmakčalana kako bi usahnulo pored srpskih junaka i drugova, koje je gledao kako umiru u borbi i sa kojima je prešao Albaniju i Solunski front.          

Foto: autor filma Živojin Zdravković

Pogledajte galeriju slika

 

  Korisni linkovi
   
   World  
   Srbija  
   
   
 
 
 
Bookmark and Share  

 

Copyright © 2010 Rotary Kruševac, dizajn KruNet